Vårbyg sort Laureate logo banner

LAUREATE - vårbygsort til brygning og destillering

LAUREATE er vores seneste anerkendte maltbyg, der brillerer i landsdækkende forsøg ved at være den højest ydende sort. 

LAUREATE har ekstremt gode maltningsegenskaber til ølbrygning, og er en såkaldt non-GN sort, der gør den ideel til destillering i whiskyproduktionen.

I Syngenta er det kun de bedste sorter, der kommer igennem vores meget strikse forædlingsprogram, hvor vi tester mange sorter over flere år. Vi har over 30 års erfaring med at forædle udbytterige maltbygsorter til de danske marker.

Højeste kvalitet af maltbyg

Vil du vide mere om, hvordan du skaber resultater for din maltbyg, så læs mere på vores maltbygunivers – ØLDYRKERNE.

Her har vi samlet den viden du skal bruge, for at kunne avle maltbyg, der har den rette ensartethed og et præcist proteinniveau – så din maltbyg kan leve op til de krav der skal stilles fra malterierne.

Det kræver et stærkt samarbejde mellem os som forædlere og dig som avler, at opnå stabile udbytter år efter år. Derfor udgør vi i fællesskab: Øldyrkerne.

Øldyrkerne logo

Øldyrkerne

Hvad kræver det at dyrke højkvalitetsmaltbyg år efter år

Bygkorn i hånd

Har du valgt LAUREATE?

For kunne levere en højkvalitetsmalt til malterierne, er det ikke kun vigtigt at have dyrket sin maltbyg korrekt, men også opbevaret og håndteret den korrekt. For at guide dig bedst muligt gennem processen fra høst til levering, har vi samlet Jacob Andersens, Vice President Sourcing & Procurement hos Viking Malt, bedste råd

Danmarks bedste maltbyg – og foderbyg

LAUREATE er særdeles højtydende sort, der er en kvalitetssikret maltbyg. Men det er udelukker ikke, at den også er en særdeles god foderbyg, hvis du arbejder med husdyr. Det høje udbytte i marken sikrer dig ro i maven, når du høster til årets foder. 

Du får det optimale udgangspunkt for dit foder ved at høste kvalitetsafgrøder med maksimalt udbytte. 

Bygaks i hånd

Dyrkningstips til LAUREATE

Det er nemt at dyrke LAUREATE. Men hvis du vil have det mest optimale udbytte i din mark, har vi nogle tips til din dyrkning af LAUREATE. 

Find gode råd om anbefalet plantetal i forhold til såtidspunkt, gødskning, vækstregulering og sygdomsbekæmpelse i din vårbygmark - du finder også link til vores udsædsberegner, som kan hjælpe dig med, hvor meget udsæd du skal bruge til din mark.

Læs mere herunder.

LAUREATE Dyrkningsvejledning

Driftsleder: ”Det er en sund sort med en god sygdoms- og udbytteprofil”

På Næsbyholm-Bavelse Gods har Martin Sørensen fremavlet LAUREATE de sidste to år - og har leveret gode resultater. For Martin Sørensen er det særligt været LAUREATEs  stabile udbytter, gode sundhed og dyrkningssikre egenskaber, der gør sorten god.

Når vi vælger at have LAUREATE i vores markplan, er det fordi, det er en sund sort med en god sygdoms- og udbytteprofil. Det giver os ro at vide, at vi har med en stabil sort at gøre. Og så kan sorten bruges både som malt til whisky og øl. 

Det gode ved LAUREATE er, at den er grovillig og kommer hurtigt godt fra start, når man har sået den. Nu ligger Næsbyholm og Bavelse Gods midt på Sjælland, hvor vi har tørkeperioder i april og maj. Der er LAUREATE en god sort, der både gror opad og nedad, så vi er sikre på, at den har en fornuftig vandforsyning, som sikrer det gode udbytte senere.

fortæller Martin Sørensen, driftsleder på Næsbyholm & Bavelse Gods.

Værd at vide om Næsbyholm & Bavelse Gods  

Driver i alt 955 hektar planteavl med vårbyg, vinterhvede, vinterraps, frøgræs og konserves ærter. Driver yderligere 750 hektar skovbrug og har jagtvæsen samt boligudlejning. Næsbyholm Slot og Bavelse Gods har været drevet sammen siden 1709. 

Vidste du?

LAUREATE både har gode maltegenskaber til ølbrygning, og er en non-GN sort, der egner sig til destillering af whisky.

Topafgrøde til øl og whisky

Som maltbyg er det vigtigt at have ensartede korn. Og forsøg viser, at LAUREATE har den bedste sortering af kerner i landsforsøgene 2014-2018 med 89% >2,8 mm. Det gør den særligt egnet til maltning.

LAUREATE er desuden en såkaldt nul-GN sort, hvilket betyder, at LAUREATE kan anvendes til både ølbrygning og destillering af whisky.

Danish Preferred har i 2018 tilføjet LAUREATE til listen over godkendte sorter til maltning i Danmark på grund af de stærke egenskaber.

Anbefalet af Danish Preferred

LAUREATE blev i 2018, efter flere udbytterige sæsoner, testet og godkendt Danish Preferred, og dermed blåstemplet som maltbyg af den danske malteri- og bryggeribranche. Den er ligeledes godkendt i andre lande, såsom ved det engelske IBD (The Institute of Brewing & Destilling) og Franske CBMO.

Blåstemplingen af LAUREATE fra det strikse, danske sortsgodkendelsesprogram Danish Preferred, der godkender maltbyg ud fra danske malterier og bryggeriers behov på baggrund af sortskvaliteten, er prikken over i’et efter en lang udviklingsproces.

Derfor slap LAUREATE gennem nøglehullet

I kommentarerne fra godkendelsesprocessen lagde komiteen fra Danish Preferred særligt vægt på de høje udbytter og de gode agronomiske egenskaber samt det meget tilfredsstillende niveau af enzymerne alpha- og betaamylase, som er uundværlige enzymer ved ølbrygning.

Forsøg viste i godkendelsesprocessen, at kvaliteten af kernerne efter maltning giver den mest optimale brygningsydeevne.

Viking Malt – Jacob Andersen, Group Sourcing & Procurement Manager fra Viking Malt

I vores sortsvalg og anbefalinger til kunder indgår LAUREATE fra Syngenta. LAUREATE er stadig ny på markedet, men egenskaberne vi ser i byggen samt vores egne maltningsresultater fra høsten 2018 viser gode tendenser, og der er flere globale bryggerier, der allerede nu har testet eller i gang med at teste sorten i brygforsøg med samme positive resultat.

Skal du have LAUREATE i din mark?

Vores Sales and Field Technician Henrik Ryberg er ekspert i Syngentas sortsprogram. Han står klar til at svare på dine spørgsmål, hvis du er nysgerrig på de mange muligheder ved at dyrke Syngentas sorter.

Billede af udsædsberegner fra forskellige devices - tablet, mobil og laptop

Udsædsberegner

Beregn den korrekte mængde udsæd du skal så i forhold til din lokalitet og dato

Øldyrkerne logo

Øldyrkerne

Hvad kræver det at dyrke højkvalitetsmaltbyg år efter år

Tour de Farm

Tour de Farm - Over Sundet

Kom med på tour - få dyrkningstips og inspiration til dit landbrug

Billede af Laureate vårbyg

Produkter til vårbyg

Plantebeskyttelse til vårbyg