Sølvskurv

Helminthosporium solani

Sygdomme og skader på knoldene

Skade potentiale:
Lav
Lav

Symptomer

Sølvskurv er en svampesygdom, som giver sølvgrå pletter på knolden. Den sølvfarvede misfarvning af kartoffelskindet skyldes, at svampen dræber cellerne, og at de døde celler bliver fyldt med luft. Det medfører, at skindet mister evnen til at fungere som fugtspærre, og knoldene får et større væsketab, og de krymper hurtigere under opbevaring.

Sølvskurv kan i de tidlige stadier ses på knoldene som let indsunkne, misfarvede pletter. Der dannes senere små sorte sporebærere i pletterne. Især på våde eller fugtige knolde er der et karakteristisk sølvgråt skær.

Sølvskurv påvirker kartoflens skind og fører til "grimt" udseende, kvalitetsfejl. Er der meget sølvskurv, kan der også ske betydelige skader på bestanden på grund af vandtab, som fører til skrumpede knolde og vægttab.

Spredning

Læggekartofler er den vigtigste smittekilde. Smitten spredes normalt fra moderknolden via stoloner til nye knolde. Høj luftfugtighed påvirker udviklingen af ​​sygdommen. Jo længere modne knolde ligger i jorden, jo større er risikoen for direkte angreb. Sygdommen udvikler sig ved opbevaring især ved høj luftfugtighed og ved relativt høje temperaturer.

Bekæmpelse

Vigtige forebyggende foranstaltninger:

  • Brug ​​friske læggekartofler.
  • Hurtig tørring
  • Gode opbevaringsforhold med tilstrækkelig luftcirkulation og temperaturstyring, der forhindrer kondens mm.

MAXIM 100 FS (fludioxonil 100 g/l) er et effektivt bejdsemiddel mod rodfiltsvamp, sølvskurv og black dot mm. MAXIM 100 FS hæmmer sporespiring og væksten af ​​spirende hyfer, så svampemyceliet forhindres i at trænge ind i plantevævet. MAXIM 100 FS hæmmer udviklingen af ​​eksisterende smitte på læggekartofler og reducerer dermed infektion af knoldene.

MAXIM 100 FS beskytter mod infektion under opbevaring og under spiringsprocessen og fremmer en sund og stor kartoffelafgrøde.

Forsøg viser, aMAXIM 100 FS med sin bredspektrede effekt ikke har nogen negativ effekt på kartoffelafgrøden, selvom der ikke er nogen sygdom til stede, som det nogle gange ses med midler med en smalspektret effekt. Det skyldes formentlig intern konkurrence mellem svampene.

Bejdsning med MAXIM 100 FS kan foregå på rullebord eller med udstyr på lægger. Behandlingen kan udføres på læggekartofler umiddelbart efter optagelse i forbindelse med sortering eller under tilberedning inden sætning i foråret. Når kartoflerne bejdses inden opbevaring, er det vigtigt at de tørrer hurtigt efter behandling.

Læs mere om MAXIM 100 FS herchevron_right