Når dine kartofler er kommet godt i jorden, og de er begyndt at spire, er den vigtigste udfordring, du står overfor som kartoffelavler, at afgrøden ikke bliver angrebet af skimmel. Skimmel er en stor udfordring, hvor resistens mod de tilgængelige midler er et stigende problem. Smitte og skimmelangreb i dine marker kan lede til et betydeligt udbyttetab.
De seneste sæsoners udfordringer med skimmelresistens har lært os, at blanding og vekslen mellem forskellige midler er en fornuftig strategi.
Udover kartoffelskimmel er alternaria også et problem, der særligt i den sene del af vækstsæsonen kan skade udbyttet.
Kartoflerne skal godt fra start efter fremspiring
Efter fremspiring bør du rette din opmærksomhed mod skimmel. Der kan være markante, økonomiske tab forbundet med et udbrud, men du kan som kartoffelavler selv gøre meget for at forebygge og behandle. Du bør derfor reagere hurtigt, hvis du får mistanke om udbrud i dine marker.
Et primærangreb af kartoffelskimmel, som kommer fra kartoffelknolde smittet med kartoffelskimmel, kan forårsage store skader på stilke og blade, og skimlen spreder sig til både over- og underjordiske dele af planten.
Ud over infektion fra knolde kan tidlig skimmel komme fra smitte i jorden, og du bør derfor vælge skimmelmiddel, som beskytter både over- og undersiden af bladet.
Du skal være klar til at behandle mod skimmel allerede tidligt på sæsonen. Det er nemlig allerede fra knoldene begynder at spire og umiddelbart efter fremspiring, at der er størst risiko for et primærangreb af kartoffelskimmel.
Den effektive strategi mod kartoffelskimmel
rgb(255,255,255)
Det er afgørende, at du behandler dine kartofler præventivt i kampen mod kartoffelskimmel. Hvis du målretter de tilgængelige midler mod smitte i dine kartofler, er der til gengæld en gevinst at hente.
En effektiv strategi afhænger blandt andet af:
jordtype
hvordan dine kartofler skal anvendes
kammens fasthed
vejrforhold op til bekæmpelsestidspunktet.
Mange vælger som udgangspunkt at køre med skimmelbekæmpelse i faste intervaller på 7 dage, med justering af intervallet, hvis/når vejr og skimmeludvikling ændrer sig.
Din strategi skal kunne holde hele sæsonen, da der fra begyndelsen er flere faktorer, du skal tage højde for. Det er vigtigt at du veksler mellem forskellige produkter for at undgå resistensudvikling.
De seneste års erfaringer med problemer vedrørende skimmelresistens har lært os, at blanding og alternering mellem forskellige virkemidler er en effektiv strategi i kampen mod skimmel. Det er desuden en nødvendighed, at vi sammen passer godt på de virkemidler, vi fortsat har til rådighed, så vi ikke risikerer flere og større problemer med skimmelresistens.
Du kan se mere på siden her om, hvorfor en fælles indsats mod resistens er vigtig.
Vækstsæsonens udfordringer er ikke statiske. Særligt svampesygdommen alternaria bliver et problem i den sene del af vækstsæsonen, hvor sygdommen kan gøre store indhug i udbytterne.
Synlige tegn på alternaria ses typisk midt på sommeren. I denne periode kan planten være stresset på grund af mangel på næringsstoffer kombineret med varmt og tørt vejr afbrudt af korte, fugtige perioder som ved hyppig regn og udbredt dugdannelse.
Holdes sygdommen nede, kan det undgås at blive en tilbagevendende udfordring.
Behandlingen mod alternaria bør derfor ske forebyggende og påbegyndes 6-7 uger efter fremspiring. Når du vælger behandling mod alternaria, er det vigtigt, at du vælger et produkt, som:
beskytter begge sider af bladet
hæmmer nytilvækst
Det minimerer risikoen for, at dine afgrøder bliver ramt af kartoffelbladplet, og du stopper svampesygdommen i at udvikle sig.