Biodiversitet
Biodiversiteten er under pres og der er behov for at vi gør en indsats for at beskytte, bevare og genoprette både føde- og levesteder for den. På globalt plan estimeres det, at 75% af afgrøder er afhængige af bestøvende insekter. Over halvdelen af europæisk jord forvaltes af landmænd og landbruget, og landbruget spiller derfor en afgørende rolle i at sikre biodiversiteten. En af udfordringerne bliver at finde måder hvorpå biodiversiteten kan måles og gøres mere konkret i en landbrugskontekst.
Syngenta arbejder med forskellige initiativer, som sætter fokus på vigtigheden af biodiversitet, sammenhængen mellem økosystemtjenester og den omkringliggende natur, samt hvordan landmændene praktisk kan gøre en forskel for biodiversiteten både udenfor- og indenfor de dyrkede arealer. Ved at samarbejde med mange forskellige interessenter, som hver især bidrager med viden og sparring, kan vi udvikle de bedste løsninger samt fremme et mere bæredygtigt landbrug i fremtiden.
Initiativer med biodiversitet
Som en del af vores arbejde med at fremme biodiversiteten og udvikle de bedste løsninger for landmændene arbejder vi med forskellige initiativer. Disse inkluderer; Gode råd til bedriften og et samarbejde med DLF om en pollen- og nektarblanding. Læs mere om projekterne her:

Pollen- og nektarblanding
I samarbejdet med DLF har vi udviklet en pollen- og nektarblanding for at fremme biodiversiteten i Danmark, samt støtte udviklingsarbejdet indenfor biodiversitet i Danmarks Biavlerforening og Danmarks Jægerforbund.

Bonden og Biodiversiteten
Bonden og Biodiversiteten var et projekt, hvor vi i fællesskab og med hjælp fra landmænd udforsker den biodiversitet vi har på dansk landbrugsjord. Du kan får sat navn på de forskellige arter vi finder, som eksempelvis nyttedyr der kan hjælpe med at bekæmpe skadedyr i marken.

Mere biodiversitet på bedriften
Der findes mange gode eksempler på, hvordan landmænd hjælper biodiversiteten ude på bedrifterne. Her finder du nogle af dem, der kan bruges som inspiration til, hvad og hvordan biodiversitet nemt kan tænkes ind i den daglige drift.
Operation Pollinator
Syngentas Operation Pollinator et internationalt biodiversitetsprojekt som for mere end 15 år siden startede med at opbygge bi-venlige habitater på de dele af landbrugets marker, som alligevel ikke kunne bruges til produktion. Formålet er, ved hjælp af blomsterstriber, at øge den generelle biodiversitet, ved at skabe føde og bosteder til bier og andre bestøvere, såvel som til små pattedyr og fugle. Samtidig medfører det en øget bestøvning af afgrøderne og en naturlige bekæmpelse af skadedyr, som vil forbedre høstudbytterne, kvaliteten af afgrøderne og sikre et bæredygtigt landbrug samt miljømæssig balance. Blomsterstriberne kan også være med til at beskytte vores værdifulde vandressourcer ved at fungere som bufferzoner mod jorderosion og afstrømning.
Syngenta ønsker via dette projekt at øge bevidstheden om de mange fordele, som en fokuseret indsat for biodiversiteten kan bidrage med.
Forsøg med sensorer
I sommeren 2020 testede vi en ny sensor teknologi i et samarbejde mellem Syngenta og FaunaPhotonics. Resultaterne indikerer, at måling af insektaktivitet ved hjælp af sensorer kan have et stort potentiale i fremtiden til gavn for både landmænd og biodiversiteten.