You are here

Laureate mark

Vårbyg

Vores vårbyg sorter er udviklet til at sikre dig stabile kvalitetsafgrøder med høje udbytter sæson efter sæson – både til foder og til malt.

Vårbyg er et driftssikkert valg

Vårbyg er en dyrkningssikker og stabil afgrøde, der er let at dyrke. Den fortjener en god plads i sædskiftet og er samtidig en vigtig brik i kampen mod græsukrudt. 

Hvis du vælger en godkendt maltbygsort, kan du få en langt højere pris end ved almindelig vårbyg og andre kornsorter.

Vårbyg er pengebyg – vel at mærke hvis du høster en høj kvalitet. 

De kendte vårbygsorter kommer fra Syngenta

Vårbyg er en af Danmarks mest populære kornafgrøder og udgør en tredjedel af kornproduktionen i Danmark. 

Syngenta har i mere end 30 år perfektioneret vårbygforædlingen for at sikre dig den bedste maltbyg på markedet.

Vidste du?

Syngenta har over 30 års erfaring med vårbygforædling og har forædlet nogle af de største sorter på markedet gennem årene

Billede af udsædsberegner fra forskellige devices - tablet, mobil og laptop

Udsædsberegner

Beregn den korrekte mængde udsæd du skal så i forhold til din lokalitet og dato

Over 30 års forædlingshistorie

Syngenta har en lang historik inden for forædling af sunde og højtydende vårbygsorter. I mere end 30 år har vi været førende inden for vårbygforædling med topydende og populære sorter. 

Udviklingsprogrammet i Syngenta står bag flere af Europas største vårbygsorter siden starten af halvfemserne; blandt andet NFC Optic fra 1995, Quench fra 2005, Propino fra 2009 og senest Laureate fra 2014. 

Det er derfor ikke uden grund, vi er stolte af vores vårbyg.

En god vårbygsort tager tid

I Norden etablerer Syngenta årligt screeningforsøg med 50 forskellige linjer, og det er kun de allerbedste, der slipper gennem nåleøjet. 

Hver sort har i gennemsnit været otte år undervejs. Når du køber en sort af os, ved du, at vi har brugt årevis på at kvalitetssikre vores sorter, og vi dokumenterer naturligvis altid, at vi leverer den lovede kvalitet.

Hver eneste vårbygsort er testet for vigtige agronomiske egenskaber som sundhed, klimafasthed, stråstyrke og udbytte over flere år og i mange forskellige klimaer rundt i Europa – naturligvis også her i Danmark. Det er vigtigt for at give et højere udbyttepotentiale hos dig.

Det er din garanti for, at Syngenta kun sender de bedste af de bedste sorter på markedet i Danmark.

Vidste du?

En Syngenta vårbygsort har i gennemsnit været 8 år undervejs, og vi udsætter den for ekstreme forhold undervejs.

Vidste du?

Vores maltbyg Laureate er blevet godkendt som en ”Danish Preferred” sort af danske malterier og bryggerier.

Højeste kvalitet af maltbyg

Maltbyg skal leve op til en række krav for at kunne sælges til malterierne. Blandt andet skal kernerne have en høj ensartethed, og proteinindholdet skal ligge inden for en ganske bestemt margin. 

Vores forsknings- og udviklingsafdeling er garant for de højeste standarder inden for udsæd, så du kan levere en maltbyg, der lever op til de strenge kriterier.

Det har vi gjort i mere end 30 år. Og det bliver vi ved med. Det kan du stole på.

logo for sorten Laureate

Laureate

Læs mere om vores nyeste vårbygsort

Læs her hvordan en af Danmarks største aftagere af maltbyg arbejder med kvalitetsudvikling af malt.

Hos Viking Malt ved man, at højkvalitetssorter giver den bedste maltbyg, og intet mindre er nødvendigt, når de skal levere den kvalitet til kunderne, der forventes. 

 

Der er 3 parametre, der er vigtige, når vi taler maltbyg: Det er spiring, spiring og spiring,

udtaler Jacob Andersen, Group Sourcing & Procurement Manager fra Viking Malt og uddyber:

Når vi vælger maltbyg, er kvalitetskravet for at opfylde vores parametre, at varen også skal være god og sund med god vægtfylde, samt at proteinet i maltbyggen skal ligge mellem 9.5 % og 11.5 %.
Sidst men ikke mindst er sorteringen lige så vigtig. Jo flere kerner der er over 2,5 mm (faktisk helst over 2,8 mm.) jo bedre. Det giver malteren en mere ensartet vare at arbejde med, og den malt man leverer til bryggeriet, bliver deraf så homogen som muligt. 

Vi har en bred kundekreds i både Europa, Nord- og Sydamerika samt Afrika, hvor stabil, høj kvalitet er i fokus. Derfor kontrollerer vi altid maltbyggen for ovennævnte parametre, når vi modtager den. Derigennem kan vi levere en konstant høj kvalitet – vel vidende, at vi har med et levende produkt at gøre. 

 

Maltningens tre faser hos Viking Malt: 

1. Støbning (steeping): Maltbyggen sættes i blød i tanke for at sikre kornets fugtighed. Resultatet er, at kornet begynder at spire. Iblødsætningen forløber over flere perioder, hvor kornet gennemgår tørre og våde perioder.

2. Spiring (germination): Spiringen er allerede startet under iblødsætningen, men anden fase er spiring. Under kornets spiring producerer maltbygkornene enzymer, der er essentielle både for modificering af kornene og for den videre forarbejdning af malten. Under spiringen omdanner kornet sin stivelse til maltose, som ølgæren lever af.

3. Køling (kilning): Kølingen stopper spiringen og dermed også dannelsen af enzymer. Malten er nu tør nok til opbevaring. I de sene stadier af kølingen bliver malten udsat for forskellige temperaturer til at skabe forskellige smage og farver i øllen. Efter køling bliver rod og kimblade fjernet fra kornene og malten fragtes til opbevaring.

Værd at vide om Viking Malt

Viking Malt er grundlagt i 1883 i Lahti, Finland. Virksomheden er verdens førende malteri af special malt. Vores Viking´s maltbyg kommer dyrkes i fra Nordeuropa og bliver distribueret til bryggerier i hele verden. 

Viking Malt i tal: 

  • Har kunder i 80 forskellige lande
  • Laver 450.000 tusind ton malt om året
  • Laver 65 forskellige malt kvaliteter
  • Har seks malterier i norden (Halmstad, Vordingborg, Lahti, Panevezys, Sierpc, Strzegom)
  • Er den førende i de baltiske lande, den femte største i Europa og det niende største malteri globalt

Vidste du?

Syngenta har over 30 års erfaring med vårbygforædling og har forædlet nogle af de største sorter på markedet gennem årene.

Foderbyg med højt udbytte

Vi hos Syngenta ved, at for danske husdyrproducenter er kvaliteten af markens udbytte afgørende for bundlinjen. 

Det er ikke mindst i foderkvaliteten, at grisenes sundhed og køernes høje mælkeydelser findes. Derfor er det vores vigtigste opgave at sikre dig blandt andet vårbygsorter, der giver dig nøjagtig den ro i maven, du har brug for til at passe din daglige produktion i stalden.

Vores foderbyg er forædlet med fokus på dit høje kvalitetsudbytte i marken. Vores sorter er testet i hele Europa med fokus på det utilregnelige vejr landmænd står overfor år efter år. 

Hver eneste sort er resultatet af en nøje udvælgelse, de mange års udvikling i tæt samarbejde med landmænd og fokus på at forædle helt rette egenskaber frem i sorten.

Dine fordele med Syngentas foderbyg er kort og godt:

  • Innovativt udviklede vårbygsorter, der sikrer høje kvalitetsudbytter år efter år
  • Stærk sygdomsresistens for en sund kvalitetsbyg
  • Høj afsætningssikkerhed på grund af kvaliteten

Den bedste dialog foregår i marken. 

Vores Sales and Field Technician Henrik Ryberg er ekspert i Syngentas sortsprogram. Han står klar til at svare på dine spørgsmål, hvis du er nysgerrig på de mange muligheder ved at dyrke Syngentas sorter.

Læs mere om vores vårbygsorter - klik på den sort du vil vide mere om herunder

Billede af udsædsberegner fra forskellige devices - tablet, mobil og laptop

Udsædsberegner

Beregn den korrekte mængde udsæd du skal så i forhold til din lokalitet og dato

logo for sorten Laureate

Laureate

Laureate er ny sygdomsresistent topsort godkendt til ølbrygning og whiskydestillering...

Scholar logo

Scholar

Sygdomsresistent foderbyg med højt udbyttepotentiale, der er kompakt og let at høste...