Tour de Farm: En inspirationstur for Udbyttekongerne 

Nyhed - Udsæd
Tour de Farm med udbyttekongerne

På den tredje etape af Tour de Farm forbliver de to 'fyyyn'-boer Henrik Ryberg og Torben Sørensen på hjemstavnsøen for at besøge Lars Storm på en særdeles tiltrængt regnvejrsdag. Bedriften Storm-Nordgård ligger ved Allesø nord for Odense, og her er der blevet dyrket hybridvinterbyg siden Syngenta lancerede den første af de revolutionerende sorter i 2014. 

Lars Storm dyrker en relativt stor andel vinterbyg på sine cirka 220 ha. Han gør det for at dyrke så meget foder som muligt til sine 1030 årssøer, da foderhvede ofte er mere tilgængeligt på markedet, og byg er lidt sværere tilgængelig. Derfor prioriterer han det i sædskiftet. 

Derudover ser den nordfynske svineproducent en anden klar fordel ved at dyrke hybridvinterbyg: fleksibilitet i sæsonen. 

"Det er ikke kun det høje udbytte, vi ser som en fordel, men også at den kan sås tidligt, skal have gylle tidligt og er klar til høst tidligere. Det strækker vores arbejde ud over flere dage i flere dele af sæsonen og giver fleksibilitet,"

fortæller Lars Storm. 

Få bugt med græsukrudt 

Årets sæson har voldt flere udfordringer, og også græsukrudt har haft mulighed for at trives. Det er et typisk problem, som mange har, og det gælder også for Lars Storm. Derfor har han i samarbejde med udbyttekongen Henrik Ryberg udarbejdet en plan for, hvordan han kan minimere sit ukrudtstryk, hvor hybridvinterbyggens egenskaber spiller en afgørende rolle. 
 
Et af de effektive værktøjer, du kan tage i brug, er eksempelvis udskudt såning. Hvis du gør det, skal du dog bruge en udsædsberegner, så du får korrigeret dit plantetal til den valgte sådato. Se med på denne uges etape og hør mere om, hvordan Lars Storm og Henrik Ryberg har holdt eksempelvis rævehale i skak gennem en veltænkt strategi med SY Dakoota.

Se den nyeste etape på Tour de Farm her:

Tag med på Tour de Farm

Tour de Farm er et videoformat, hvor vi sender Udbyttekongerne på tour gennem det danske land. Her møder de glade og dygtige danske landmænd, der har det til fælles, at de dyrker nogle af Syngentas sorter inden for hybridvinterbyg, vårbyg, majs og vinterhvede. Serien kan følges her på siden eller via vores Facebookside.

Sidste år konkurrerede vores to Udbyttekonger, Mogens Steenholt Mogensen og Henrik Ryberg, i udbytteforholdene på danske jorde. De imponerede begge med deres kvalificerede gæt og viste overskud i deres kendskab til egne sorter.

Nu lægger de to udbyttekonger konkurrencen bag sig og tager i stedet på en rejse fra Gedser til Skagen for at møde landbrugere, der elsker deres arbejde – de kalder rejsen for Tour de Farm. Touren sender den jyske udbytteekspert Mogens og den fynske udbytteekspert Henrik ud hver for sig i landet for at finde inspiration blandt avlerne og komme med gode råd til jer hjemme bag skærmen.

Kom med på turen, som strækker sig fra april til september, hvor de to udbyttekonger vil tage et kig på Syngentas sorter på forskellige lokaliteter og give deres bedste dyrkningsråd på det aktuelle tidspunkt på sæsonen. Rejsen kan følges på Syngentas Facebook, her på siden og i Syngentas nyhedsbrev – så følg os på Facebook og sign-up til vores nyhedsbrev, Jordnær, hvis du ikke vil gå glip af videoerne til dette års Tour de Farm.