BYDV Assist hjælper dig med at optimere planlægningen af plantebeskyttelse mod havrerødsot og lus gennem lokale vejrdata.

BYDV Assist – din app mod havrerødsot

Behandling med så høj præcision som muligt er en vigtig del af et langsigtet bæredygtigt landbrug, da ingen behandling bør finde sted unødigt.

Lus, der spreder sygdommen havrerødsot (BYDV) i efterårsafgrøder er et problem, der kan forekomme i tidligt såede afgrøder i milde efterår. Stigende temperaturer og det faktum, at flere marker er grønne hele året rundt, gør det lettere for lus at formere sig og inficere markerne. For en vellykket behandling er det nødvendigt at finde det rette tidspunkt til behandling, fordi et allerede inficeret felt ikke kan reddes.

Hvad kan BYDV-Assist app gøre for dig?

Ved at indtaste observationer fra din mark i appen opdateres den automatisk og sender meddelelser, når lusens livscyklus når et kritisk punkt for spredning af infektion.

Oplysningerne fra appen skal ses som vejledende oplysninger for at finde det rette tidspunkt til behandling.

Appen BYDV-Assist guider til det optimale tidspunkt for behandling af sekundær infektion fra lus, der bærer havrerødsot virus. Oplysningerne i appen er baseret på specifikke vejrdata i kombination med en model, der opsummerer antallet af graddage, der kræves for, at lusene spredes.

Informationen sendes som notifikationer til din telefon og skal ses som vejledende for det rette tidspunkt for behandling. Det vil ligeledes medvirke til, at der ikke sprøjtes unødigt og samtidig optimerer udbytter. 

Trin for trin vejledning

Vi har lavet en video, som guider dig igennem brug af app´en trin for trin.

Se med her hvis du har brug for hjælp til, hvordan du anvender BYDV Assist app´en.

Hvad er forskellen mellem primær og sekundær infektion?

Primær infektion opstår, når lus inficeret med havrerødsot lander på en plante. Efter et stykke tid udvikler lusene vinger for at kunne flyve til den næste plante, og det er her sekundær infektion opstår. Dette får infektionen til at sprede sig i områder af marken, og der opstår et såkaldt "leopardmønster".

Det er den sekundære infektionen, der har stor indflydelse på spredning af infektion, og som har en negativ effekt på høstudbyttet.

Leopardmark - havrerødsot
BYDV Assist hjælper dig med at optimere planlægningen af plantebeskyttelse mod havrerødsot og lus gennem lokale vejrdata.

Kom i gang

  • Hent appen i din foretrukne app store og registrer dig 
  • Indtast markens lokalitet. App’en benytter nøjagtig vejrdata inden for få kilometers radius. 
  • Indtast sådato og fremspiring

Sådan fungerer BYDV-app

  • Hvis marken er sprøjtet mod lus, kan det indtastes og graddagssummen bliver nulstillet.
  • App’en sender en notifikation ved graddagssum på 145, hvor du skal ud gøre egne observationer i marken. Det samme sker efter 170 dage, hvor der er størst risiko for sekundærsmitte.
  • Hvis lus er til stede ved 170 graddagssum, anbefaler app’en at sprøjte med bekæmpelsesmidler. 
  • App’en indeholde også en guide til, hvornår de bedste sprøjteforhold er til stede ud fra en 5 døgns vejrprognose. 
bladlus på afgrøde

Læs mere om bladlus og havrerødsot

Havrerødsot er et virus, der overlever i spildplanter og græsser i marker, hegn og grøfter.

Overførsel af virus sker fra bladlus, der har suget saft fra allerede inficerede planter.

Læs mere om hvordan påvirker havrerødsot dit udbytte, udbyttetab og hvordan du genkender symptomer på havrerødsot i forskellige kornarter?