Forebyg luseangreb i marken med digitalt hjælpeværktøj

Nyhed - Udsæd
BYDV Assist hjælper dig med at optimere planlægningen af plantebeskyttelse mod havrerødsot og lus gennem lokale vejrdata.

Du skal sprøjte dine kornafgrøder imod bladlus, da de kan være inficerede med havrerødsot – en virus der spredes, når inficerede lus udvikler vinger og flyver fra plante til plante.

Typisk opdages virussen først, når skaden er sket, og planten allerede har fået gule og rødlige blade. Derfor skal den forebygges. Med BYDV-appen kan du få hjælp til at finde det mest optimale tidspunkt at sprøjte på for at komme problemet til livs.

Lus i marken kan ikke bekæmpes helt, men ved at kende lusenes livscyklus og graddagssummerne, kan man holde dem nede, så de ikke spreder sig. Lus der bærer virussen havrerødsot, og som ikke bliver bekæmpet kan nemlig have store konsekvenser for udbyttet. Jo tidligere planten bliver smittet, jo større er udbyttetabet. 

500x350_bladlus

Bladlus udvikler sig ved temperaturer over fem grader. Har der derfor været lune temperaturer, kan en enkelt lus hurtigt udvikle sig til mange generationer. Så længe lusene ikke har flyttet sig fra den oprindelige plante, er der endnu kun tale om primærinfektion også kaldet enkeltplanteinfektion.

Denne infektion er endnu ikke altødelæggende, men skal stoppes, før det er for sent. Når vingeløse bladlus derimod har udviklet vinger, kan de migrere til andre planter og forårsage en bredere spredt infektion.

Det er denne udvikling BYDV-appen kan hjælpe med at holde styr på. BYDV står for Barley Yellow Dwarf Virus, som er den engelske betegnelse for virussen havrerødsot.

 

I videoen nedenfor kan du høre vores field force ekspert Henrik forklare, hvordan appen fungerer. 

Øget risiko for luseangreb

Klimaforandringer og varmere temperaturer, giver lusene gode leveforhold.  

  • Ser man tilbage over de sidste 10 år, så har 3 af dem været blandt de varmeste i det sidste århundrede
  • 4 ud af 5 år er over middeltemperatur
  • Klimaændringstendensen er varmere efterår og mere udsving om foråret 

Har du styr på det optimale sprøjtetidspunkt? 

Når skaden først er sket, er den ikke genopretteligt, derfor er det så vigtigt, at man sprøjter på det rigtige tidspunkt.

BYDV-appen bruger oplysninger baseret på specifikke vejrdata i kombination med en model, der opsummerer antallet af graddage, der kræves for at lusene udvikler og spreder sig. Derudfra kan den informere om lusens livscyklus og om det mest kritiske tidspunkt for spredning af infektion. Appen sender herefter en notifikation, hvor den vejleder om det mest optimale tidspunkt at sprøjte på. 

BYDV-appen hjælper dig med at målrette din sprøjtning af bladlus og giver dig mulighed for: 

  • Overvågning af flere marker 
  • 5 dages vejrudsigt til at udnytte gode sprøjteforhold
  • Tidlig advarsel om, hvornår sekundær spredning vil forekomme 
  • Besked sendt direkte til din telefon

Appen kan bruges til alle vintersædsafgrøder. Den er gratis og tilgængelig både til iOS og Android.