Resultater 2021
Udbytte og økonomi på de enkelte lokaliteter
Søbund ved Birkelse
Lerjord ved Slagelse
Sandjord ved Holstebro

Landsforsøgene 2021 - "Afprøvning af CA som dyrkningssystem – Projekt GRObund"
Jordsundhed i det første forsøgsår
Da GroBund er et femårigt forsøg vil der ikke være meget markante forskelle mellem resultaterne fra dyrkningssystemerne, hvad angår jordsundhedsparametre, her i forsøgets første år. Nogle af de parametre der måles på er vandinfiltration, kulstofindhold og jordfasthed.
De parametre burde ifølge teorien ændre sig over tid især mellem det pløjede system og conservation agriculture (CA). Da jorden ikke forstyrres i CA burde det give bedre vilkår for regnorme og andre mikroorganismer, som er gode for jordstrukturen. Når jorden ikke iltes af pløjning og der samtidig dyrkes flere efterafgrøder, bør kulstofindholdet øges, hvilket også er godt for jordstrukturen.

Tabel over målinger af total C (kulstifindhold) i fire forskellige jorddybder på forsøgslokationerne i Birkelse og Holstebro.
Inden såning af hestebønnerne blev der i Birkelse og Holstebro målt på det totale indhold af kulstof i jorden (total C). Som det kan ses i tabellen ovenover er kulstofindholdet faldende ned igennem jordprofilen, ligesom det også ville være forventeligt, da den biologiske aktivitet er størst i de øvre jordlag. Der var et højere C-indhold på den sandede jord i Holstebro end på den gamle søbund i Birkelse, så det skal blive spændende at følge om det samme gør sig gældene i løbet at GroBund forsøget. Det kunne antages at potentialet for kulstoflagring er større i Birkelse, hvor udgangspunktet er et lavere end i Holstebro.
Der blev ikke gennemført kulstofmålinger på forsøgsarealet i Slagelse i år, men de forventes at blive foretaget senere. Det må dog forventes at der ikke er et lavt indhold af kulstof, da der er blevet tilført husdyrgødning til arealet i en længere årrække.

Figur over målinger med penetrologger, som viser jordmodstanden. Målt for alle tre forsøgslokationer og for dyrkningssystemerne: pløjet, harvet og ubearbejdet (CA).
Jordfastheden eller også kaldet jordmodstanden er blevet målt med en penetrologger, på alle tre lokationer og for alle tre dyrkningssystemer. Resultaterne fra penetrologgeren er vist i figuren ovenfor og i de pløjede parceller fremgår det tydeligt at jorden er mindre fast i de øverste 25 cm (pløjelaget). Jorden er mere fast i de øverste 25 cm i både de pløjefrie parceller og i CA, hvilket skyldes at jorden ikke er løsnet lige så dybt som den er blevet ved pløjning. At pløjelaget er løsere gør sig gældende for alle tre lokationer, men derudover er der på tværs at dyrkningssystemerne målt højere modstand på den lerede jord i Slagelse.
Ifølge teorien skulle jordstrukturen blive bedre over tid ved CA, men muligvis også for pløjefri. Den bedre jordstruktur bør gøre jorden, mere modstandsdygtig overfor tryksader. For mere info om penetrologger målingerne se blogpost om målingerne fra Slagelse.