Danmark

You are here

Sådan mindsker du udbyttetab i kålbrok-inficerede marker

Kålbrok er et stigende problem i både Danmark og udlandet. Kålbrok-patogenet danner svulster på rødderne, som hæmmer optagelsen af vand og næringsstoffer, hvilket kan medføre store udbyttetab.

Ud over raps angriber kålbrok en bred vifte af andre arter, herunder kål, radise, sennep og hyrdetaske samt andre korsblomstrede ukrudtsarter. 

Angreb af kålbrok er også knyttet til jordens pH-værdi, og afgrøder i sure jorde har større risiko for alvorlige angreb, ligesom kålbrok trives specielt godt under fugtige forhold.

De mange vækster, som kålbrokken kan angribe, er dog ikke det største problem. Det største problem er kålbrokkens hårdførhed. Patogenet producerer hvilesporer, der kan bibeholde spiredygtigheden i mere end 17 år, og kemisk bekæmpelse er ikke muligt – derfor er det yderst vigtigt, at du sætter ind med effektiv forebyggelse.

Vinterraps annonce

Vinterraps

Et sikkert generationsskifte i vinterraps

Brug SY Alibaba, hvis du konstaterer kålbrokangreb i marken

Selv ved kraftige angreb af kålbrok er det muligt at fortsætte dyrkningen af vinterraps, hvis du sår SY Alibaba, der er klassens bedste i kampen mod kålbrok.

Her er dine fordele ved SY Alibaba:  

• Ekstra udbytte i forhold til SY Alister på 8 – 10 %
• Velegnet til tidlig såning
• Særdeles gode stængel egenskaber
• Kvitterer særdeles godt med de nye højere kvælstofnormer
• Tidligt moden og nem og hurtig at høste
• God vinterfasthed

Safe Harvest logo

SY Alibaba

SY Alibaba har højeste udbytter ved stærke kålbrokangreb og er tidlig moden til høst...

Vidste du?

Syngenta har gennem mange år været markedsleder blandt de kålbrokresistente sorter. SY Alibaba er faktisk Best in Class og leverer højeste udbytte i forsøg med meget kraftige kålbrokangreb. Det skyldes den særdeles effektive resistens på markniveau, som sikrer fortsat resistens på inficerede marker.

 

Her er de forskellige slags kålbrok

Der findes otte forskellige kålbrok-racer i verden, der kan angribe vinterraps. I Danmark har vi på nuværende tidspunkt kun kendskab til en race, nemlig P1. I Tyskland findes derimod alle 8 typer. P1 & P3 er de mest udbredte. SY Alibaba har dokumenteret effektiv resistens mod dem begge.  

Er skaden allerede sket? 

Hvis du har konstateret kålbrok på din ejendom, vil andre marker sandsynligvis også være inficeret på udsatte steder. Dine maskiner har nemlig flyttet problemet til nabomarkerne. Her er nogle gode råd til, hvad du kan gøre:
Næste gang du skal etablere vinterraps, bør du vælge en sort med resistens mod kålbrok. SY Alibaba er et rigtigt fornuftigt valg. Den er nemlig resistent mod kålbrok type P1, som på nuværende tidspunkt er den eneste kålbrok type i Danmark. Men den er ikke resistent mod type P1+ og P2+.

Sådan bør du gøre, hvis du konstaterer kålbrok

• Fasthold et sundt sædskifte med 4-5 år mellem vinterraps
• Overvej næste gang, om du ikke bør så SY Alibaba, som sikrer dig optimalt udbytte. 

Sådan opnår du at problemet med kålbrok fastholdes på et minimalt niveau. 

Kålbrokresistente sorter sanerer ikke for kålbrok, men smittegraden vil langsomt mindskes, så du på et tidspunkt igen kan dyrke ikke-resistente sorter.  

SY Alibaba på arbejde i en kålbrokramt mark

Youtube logo

Se flere videoer

På vores YouTube kanal kan du følge #RØDDERNE og se flere videoer om raps