Black dot

Colletotrichum coccodes

Sygdomme og skader på knoldene

Skade potentiale:
Lav
Lav

Symptomer

Black dot (Colletotrichum coccodes) er en skurvsygdom, der primært misfarver knoldens overflade. Skaderne på kartoffelskindet vil også medføre et større vægttab end normalt under langvarig madlavning. I visse tilfælde kan sygdommen også skade planterne i vækstsæsonen.

Black dot ses som små sorte prikker, der knap er synlige for det blotte øje. Disse bittesmå prikker er svampens hvileknuder (microsclerotia), og vævet der er angrebet bliver tørt og misfarvet. Knolden har ofte et snavset udseende efter vask. Black dot kan væres synlig allerede ved høst, men kan også ligge latent og udvikle sig under lagring.

Symptomerne minder meget om sølvskurv og ofte findes begge sygdomme på samme knold. I modsætning til sølvskurv er de pletter, som black dot-svampen danner, ikke tydeligt afgrænset fra det raske væv.

Spredning

Black dot er almindelig i alle vigtige kartoffeldyrkningsområder. Både jordinfektion og inficerede læggekartofler er smittekilder for Black dot. Svampen overvintrer som hvileknolde på læggekartoflens knoldoverflade eller i jord i mange år.

Black dot er ofte mest problematisk på let jord med lavt N-indhold og trives i fugtige forhold. Det kan se ud til, at angrebet på knolden er størst ved sen høst.

Bekæmpelse

Vigtige foranstaltninger mod black dot er:

  • Brugen af ​​friske læggekartofler.
  • Undgå stress i planterne i løbet af sæsonen
  • Hurtig tørring af knoldens overflade efter høst.

Bejdsning er også relevant.

MAXIM 100 FS (fludioxonil 100 g/l) er et effektivt bejdsemiddel mod rodfiltsvamp, sølvskurv og black dot 

mm. MAXIM 100 FS hæmmer sporespiring og væksten af ​​spirende hyfer, så svampemyceliet forhindres i at sprede sig. MAXIM 100 FS hæmmer således overførsel af infektion fra inficerede læggekartofler.

Bejdsning med MAXIM 100 FS kan foregå på rullebord eller med udstyr på lægger. Behandlingen kan udføres på læggekartofler umiddelbart efter optagelse i forbindelse med sortering eller under tilberedning inden sætning i foråret. Når kartoflerne bejdses inden opbevaring, er det vigtigt at de tørrer hurtigt efter behandling.

Læs mere om MAXIM 100 FS herchevron_right