Bøndernes Blomstrende Ideer - Biodiversitet i landbruget
VINDERNE I BØNDERNES BLOMSTRENDE IDEER 2021
Syngenta og Velas har i samarbejde haft konkurrencen "Bøndernes Blomstrende Ideer" 2021, der sætter fokus på biodiversitet i landbruget og de mange gode initiativer, som landmænd fra hele landet arbejder med på deres bedrifter. Det er en jury af eksperter, der har gennemgået alle projekterne og udpeget de tre bedste initiativer for 2021.
Juryrapporten med oversigt og kommentarer til initiativerne for 2021 findes på denne side - find gode råd og bliv inspireret til, hvad du kan gøre for biodiversiteten på din bedrift!
Nr. 1: Karen & Henning Thybo, Midtjylland
Mange gode tiltag og naturelementer, der er til gavn for biodiversiteten.
De prises for deres forskellige og permanente tiltag , der er med til at skabe god variation og diversitet i landskabet. Blandt andet har de søer, der får lov til at passe sig selv, der er lavet genslyngning af bæk, vild skov og ukurante hjørner og kiler bliver brugt til vildt- og brakblandinger.
Gode eksempler på naturelementer hvor biodiversitet tænkes med ind i driften, det får lov til at ligge urørt, nogle af dem kan nemt etableres og samtidig bidrage til biodiversiteten.
Nr. 2: Sophia & Palle Bjerggaard Hansen, Østfyn
Har sået en flot blomsterstribe på 1 km langs majsmarker, flerårig bestøverbrakmarker, der ligger urørt og op til en skovkant. Derudover har de en stor kvasbunke, der ligger i et hegn, som har ligget der i cirka 10 år samt marksten og piletræer samles i en stor bunke.
Fine tiltag - både permanente og flerårige - som er nemt tilgængeligt og bare kan blive liggende.
Nr. 3: Bjarne Nygaard, Nygaards Maskinstation, Fyn
I 2021 såede han 90 kilometer med en- og flerårige blomsterstriber hos landmænd, institutioner, kommuner og private. På hans egen ejendom har han lagt bigballer og trærødder ud i hegn, udhulet træstammer og stensætning i håb om at insekter og bier vil benytte det til levested.
Sidst har Bjarne investeret i en maskine, til pleje af biodiversitetsarealer. Den skal bruges til at foretage en grov afhøstning og efterfølgende fjerne materialet, hvorved jorden bliver udpint, og der vil komme flere hjemmehørende blomsterarter. Disse arealer skal derefter på sigt plejes ved afhøstning, hvorved frø afdrysser fra stænglen til senere fremspiring.
FÅ GODE RÅD OG INSPIRATION TIL MERE BIODIVERSITET PÅ DIN BEDRIFT
I juryrapporten for 2021 kan du finde:
Om Bøndernes Blomstrende ● Ideer Hvem er juryen? ● De 3 bedste initiativer i 2021 ● 4 vigtige ting ifølge juryen ● Gode naturelementer til bedriften
Hanne Juncher Fris, jagt- og naturplejekonsulent ved Velas, giver 5 gode råd til, hvordan du kan forbedre biodiversiteten på din bedrift.
Det behøver ikke være stort og avanceret. Det kan være en simpel og enkel idé, men som du kan se, gør en forskel. Du kan også læse mere om de forskellige initiativer fra sidste års juryrapport, hvor de vinderne og de forskellige biodiversitetsinitativer er beskrevet.
JURY I "BØNDERNES BLOMSTRENDE IDEER" 2021
Hanne Juncher Fris, Jagt- og Naturkonsulent ved Velas
Arbejder med direkte rådgivning indenfor jagt, vildtpleje, natur & biodiversitet primært til landmænd, fritidslandmænd, jægere og naturinteresserede.
Birte Boelt, Seniorforsker ved Aarhus Universitet
Uddannet agronom fra Landbohøjskolen og arbejder med forskning inden for frøproduktion, dyrkningssystemer og frøteknologi.
Marie-Louise Boisen Lendal, Direktør og medstifter af Frej
Frej arbejder med at skabe et mere bæredygtigt fødevaredanmark gennem samarbejde og dialog mellem producenter og forbrugere. Er i tæt dialog med alle dele af fødevarekæden i forhold til, hvordan man skaber reel bæredygtig forandring.
Niels Skovgaard, Formand for LandboUngdom
Uddannet landmand og vokset op på et landbrug med mælkeproduktion ved Silkeborg.
Steen Olsen, Landmand
Er landmand på en bedrift ved Sydsjælland og vinder af "Bøndernes Blomstrende Ideer" 2020.
OM BØNDERNES BLOMSTRENDE IDEER
Med Bøndernes Blomstrende Ideer er målsætningen at finde og dele de gode initiativer til, hvordan man kan fremme biodiversiteten i landbruget. I år er projektet et samarbjede med rådgivningsvirksomheden, Velas, som er kendt for sin ekspertise og erfaring inden for landbruget. Sammen håber vi på at kunne dele gode historier om landmænd, der arbejder med biodiversitet på deres bedrift, samt dele nogle gode råd med jer, der står og leder efter svar på hvad i selv kan gøre.
Vi ved at I danske landmænd allerede har initiativer med i jeres daglige landbrugspraksis. Ved at dele og videreformidle det, der allerede findes derude, kan det være med til at inspirere endnu flere landmænd til at gå i gang med lignende initiativer på deres bedrifter.
SAMARBEJDSPARTNER