For kunne levere en højkvalitetsmalt til malterierne, er det ikke kun vigtigt at have dyrket sin maltbyg korrekt, men også opbevaring og håndtering er vigtig.
For at guide dig bedst muligt gennem processen fra høst til levering, har vi samlet Jacob Andersens, Vice President Sourcing & Procurement hos Viking Malt, bedste råd.
En af de ofte lidt udfordrende processer ved maltbygdyrkning er at sikre den helt korrekte opbevaring efter høsten.
God maltbyg er en kombination af mange ting.
Hvis jeg skulle lave en rangliste, er den første vigtige ting, at kornet skal være sundt og være nedtørret til max 14 procent.
Korrekt nedtørring stopper normalt eventuelle svampeudviklinger.
Fem egenskaber, der sikrer dig det gode afkast
Vi har samlet Jacob Andersens fem bud på egenskaber, der sikrer dig det gode afkast, når du sælger din maltbyg:
Kvaliteten af maltbyg
Jacob Andersen pointerer, at der er 3 parametre, der er vigtige, når vi taler maltbyg: Det er spiring, spiring og spiring
Når vi vælger maltbyg, er kvalitetskravet for at opfylde vores parametre, at varen også skal være god og sund med god vægtfylde, samt at proteinet i maltbyggen skal ligge mellem 9.5 % og 11.5 %.
Sidst men ikke mindst er sorteringen lige så vigtig. Jo flere kerner der er over 2,5 mm (faktisk helst over 2,8 mm.) jo bedre. Det giver malteren en mere ensartet vare at arbejde med, og den malt man leverer til bryggeriet, bliver deraf så homogen som muligt.
Viking Malt har en bred kundekreds i både Europa, Nord- og Sydamerika samt Afrika, hvor stabil, høj kvalitet er i fokus. Derfor kontrollerer de altid maltbyggen for ovennævnte parametre, når de modtager den. Derigennem kan de levere en konstant høj kvalitet – vel vidende, at de har med et levende produkt at gøre.
Maltningens tre faser hos Viking Malt:
1. Støbning (steeping)
Maltbyggen sættes i blød i tanke for at sikre kornets fugtighed. Resultatet er, at kornet begynder at spire.
Iblødsætningen forløber over flere perioder, hvor kornet gennemgår tørre og våde perioder.
2. Spiring (germination)
Spiringen er allerede startet under iblødsætningen, men anden fase er spiring. Under kornets spiring producerer maltbygkornene enzymer, der er essentielle både for modificering af kernerne og for den videre forarbejdning af malten. Under spiringen omdanner kornet sin stivelse til maltose, som ølgæren lever af.
3. Køling (kilning)
Kølingen stopper spiringen og dermed også dannelsen af enzymer. Malten er nu tør nok til opbevaring. I de sene stadier af kølingen bliver malten udsat for vekslende temperaturer til at skabe forskellige smage og farver i øllen. Efter køling bliver rod og kimblade fjernet fra kornene og malten fragtes til opbevaring.
Værd at vide om Viking Malt
Viking Malt er grundlagt i 1883 i Lahti, Finland. Virksomheden er verdens førende malteri af special malt. Viking Malts maltbyg dyrkes i Nordeuropa og bliver distribueret til bryggerier i hele verden.
Viking Malt i tal:
- • Har kunder i 80 forskellige lande
- • Laver 600.000 tusind ton malt om året
- • Laver 65 forskellige malt kvaliteter
- • Har seks malterier i norden (Halmstad, Vordingborg, Lahti, Panevezys, Sierpc, Strzegom)
- • Er den førende i de baltiske lande, den femte største i Europa og det niende største malteri globalt