De rette egenskaber hos vårbyg giver afsætningssikkerhed

Nyhed - Udsæd
Billede af Laureate vårbyg

Prisudvikling gør godkendte maltsorter til det sikre valg.

I sidste sæson så vi et marked, hvor pilen på kornpriserne udelukkende pegede opad – Det er dog en anderledes situation i år, da prisudviklingen ser ud til at gå nedad i det år, vi kigger ind i. Derfor er det afgørende, at man til den kommende sæson ikke springer over, hvor gærdet er lavest, men sørger for at købe sorter, der er stabile og anerkendte.

Ovenstående er især afgørende, hvis du påtænker at dyrke malt. Du skal være sikker på, at malterierne vil tage din høst ind. Har man ikke en godkendt sort, som Laureate, så vil det være væsentligt sværere at opnå en fornuftig afregning på årets udbytter. Det er den ekstrapræmie, du kan opnå ved at dyrke godkendte maltbygsorter med stabile udbytter, der gør, at din risiko ved at dyrke Laureate er mindre end ved andre sorter.

Har du endnu ikke handlet ind til årets vårbyg, bør du kigge efter en sort, som:

  • Er afsætningssikker
  • Har gode sundhedsmæssige egenskaber
  • Leverer stabile udbytter år efter år
  • Har en god sortering

Et stabilt valg for Ulkendrup

Laureate er godkendt af bryggerier og malterier i både ind- og udland og er en udbyttemæssigt stabil sort år efter år. Det har man blandt andet oplevet på Ulkendrup på Nordfyn, hvor Lars Jensen dyrker 400 hektar jord. Han har haft Laureate siden den blev introduceret på det danske marked – og han er trofast vendt tilbage år efter år.

”Jeg har kun haft gode erfaringer med dyrkning af Laureate. Jeg har, siden jeg tog den ind, sået omkring 100 hektar årligt og har hvert år høstet stabile udbytter – og det ligner ikke, at det ændrer sig lige foreløbigt. Jeg har overvejende JB-6 jord og nogle steder lidt mildere jorde, men den giver godt alle steder. Det er kønt korn, der er nemt at dyrke, og som står som en kam i marken. Stakkene jeg får ud af høsten er flotte med store kerner og en god sortering,”

fortæller Lars Jensen, og fortsætter:

”Jeg lægger tit rajgræs og rødsvingel ud i vårbyg i mit sædskifte, og det har ikke voldt problemer ved dyrkningen af Laureate. Jeg har ikke oplevet, at den har skygget det væk, selvom den kan blive kraftig. Jeg har brugt vækstregulering, men det har været minimalt i de senere år, hvor det har været tørt, og jeg har ikke haft problemer med, at kornet har lagt sig ned.”

Og det er ikke kun det dyrkningsmæssige Lars Jensen sætter pris på. Muligheden for at kunne afsætte kornet til en fornuftig pris hvert år gør den fynske landmand fortrøstningsfuld over sit valg af vårbyg.

”Det er ikke hvert år, at jeg sælger det som malt – nogle år sælger jeg det som foderbyg, hvis prisen har været rigtig, og der har manglet foder hos griseproducenterne. Jeg har altid mit korn liggende hjemme, så jeg kan sælge til dem, jeg vil. Og med en flot, sund og godkendt sort som Laureate, ved jeg, at jeg altid kan få den afsat.”

De rette egenskaber giver afsætningssikkerhed

At Laureate er godkendt af malterier og bryggerier skyldes, at sorten leverer på de parametre, der gør, at man kan vide sig sikker på et kvalitetsprodukt år efter år. Der stilles strenge krav til den byg, der kommer gennem malteriernes nåleøje.

Med Laureate får du en sort med enestående genetik, der giver den en unik sortering – et springende punkt for malterierne.

Foderkvaliteten af en godkendt maltbygsort er derfor ligeledes høj. Vælger du en godkendt maltsort, er du sikret en god foderkvalitet – uanset om sorten endeligt anvendes til malt.