Danmark

You are here

Finalen: Hvor tæt kommer Udbyttekongerne på det faktiske høstudbytte?

Nyhed - Udsæd
01.08.2022

Kornet står flot og høstklar på de to marker og uden at løfte sløret for, hvem der rent faktisk bliver vinderen, kommer vi ud i en fintælling i finale-afsnittet, når vores planteavlskonsulenter Mogens og Henrik dyster i aks og antal kerner for til sidst at komme med deres bud på det endelige høstudbytte.

I miniserien Udbyttekongerne er vi nået til finalen i dysten mellem Mogens fra Jylland og Henrik fra Fyn, som dyster om den eftertragtede titel som Udbyttekonge. Der er blevet nørdet i viden om planteavl igennem dysterne på markerne. Der er bl.a. snakket om planteantal, sideskudsudvikling og antal aks, og nu skal vi have fundet ud af det, der jo i sidste ende faktisk giver høstudbyttet: Hvor mange kerner sidder der på de her aks? Så Mogens og Henrik bruger al deres viden, når de lige inden høsten besøger markerne i Børkop og Hejnsvig.

Hvem får vandrepokalen, håneretten og en overraskende ekstra præmie?

Kornet står flot på de to marker, og det ser ud til, at landmændene har et godt høstudbytte i sigte, da de to eksperter for sidste gang mødes for at dyste. Denne gang skal Mogens og Henrik finde de bedste aks og vurdere kernerne, og eksperterne går på jagt efter monster-aks og tæller rækker og kerner i lange baner. Der er mange faktorer, der spiller ind, inden eksperterne afgiver deres endelige bud på høstudbyttet bl.a. sideskud, vanding og bygfluelarver.

Selvom Henrik fik flest point i dysterne i episode et og episode to og dermed vinder sig vigtige ledetråde, kommer det til at ligge meget tæt i afgørelsens time, når vandrepokalen, håneretten og en anden overraskende præmie afsløres i finale-afsnittet. Se finale-afsnittet her.

Bliver det Henrik eller Mogens, der vinder den eftertragtede titel som Udbyttekonge? Marken i Hejnsvig er sået med sorten SY Galileoo, og marken i Børkop er sået med sorten Jettoo.

Miniserien fokuserer på Hyvido hybrid vinterbyg, da mange landmænd i praksis oplever en lang række store fordele i forhold til konventionelle vinterbyg-sorter. Den er udviklet til tidlig såning og giver et stabilt, højt udbytte og har en større robusthed på grund af dens gode buskningsevne, som lukker eventuelle huller fra såningen og lukker af for ukrudt. Mange landmænd oplever også fordele, når der ses på de nye priser, både på når korn afsættes, men også når der skal indkøbes gødning og planteværn.

Udbyttekongerne logo

Udbyttekongerne - en duel i vinterbyg

Hvem har styr jord, dyrkningsstrategier, pleje og ikke mindst udbytte i vinterbyggen...

Hyvido hybrid vinterbyg

Hyvido hybrid vinterbyg

Tidlig såning - den nemmeste vej til topudbytte

Billede af udsædsberegner fra forskellige devices - tablet, mobil og laptop

Udsædsberegner

Beregn den korrekte mængde udsæd du skal så i forhold til din lokalitet og dato

BYDV Assist hjælper dig med at optimere planlægningen af plantebeskyttelse mod havrerødsot og lus gennem lokale vejrdata.

BYDV Assist – din app mod havrerødsot

BYDV Assist hjælper dig med at optimere planlægningen af plantebeskyttelse mod lus