Ny vinterbygsort med fuld resistens mod havrerødsot

Nyhed - Udsæd
Hyvido hybrid vinterbyg

Landmænd kan til efteråret se frem til en højtydende vinterbygsort med fuld resistens over for de almindelige havrerødsotvirusser. Syngenta er klar med en ny vinterbygsort SY ZOOMBA.

SY ZOOMBA er en ny hybrid vinterbygsort, der netop er blevet optaget på sortslisten i Europa, og den er derfor klar til dykning på det danske marked fra det kommende efterår. 

Sorten går ind under HYVIDO. Det er paraply-betegnelsen for alle hybrid vinterbygsorterne, der er forædlet ved Syngenta, og som er udviklet med det formål at sikre landmænd mere fleksible arbejdsbetingelser med stærke afgrøder, der har de rette egenskaber. 

Et godt eksempel på det er udviklingen af SY ZOOMBA, der med sin resistens (YD4) over for de mest almindelige havrerødsotvirusser giver en større tryghed i dyrkningen af vinterbyg.

Indtil nu har det kun været muligt at dyrke vinterbygsorter med tolerancegenet YD2, som giver en vis tolerance over for havrerødsot. Sorterne kan dog variere i deres effektivitet over for de kendte virustyper. Selvom planterne er tolerante over for virussen, kan planterne stadig være bærere af virussen, og derfor kan der stadig forekomme udbyttetab. 

I praksis betyder det, at selvom planterne med YD2 ikke viser symptomer på sygdommen, kan lusene stadig flytte havrerødsotvirusset til andre marker. Det giver en potentielt øget risiko for spredning af virussen til andre marker, og her anbefales det stadig at behandle mod lus i markerne. 

SY ZOOMBA adskiller sig ved at vise fuld resistens - med resistensgenet YD4 - over for de tre mest almindelige havrerødsotvirusser samt hvededværgvirus, der overføres af cikader. Det gør den nye hybrid vinterbygsort til et kraftfuldt værktøj i behandlingen mod havrerødsot, og giver landmanden muligheden for besparelser på kemi i efteråret, men også på maskinomkostninger og tid i marken. 

Det vil være muligt at finde SY ZOOMBA hos DLG til den kommende sæson, hvor den kun vil være til rådighed i begrænsede mængder.