Få gode råd til, hvad du bør overveje, når årets majssorter skal sammensættes

Nyhed - Udsæd
Majs mark

Når du skal vælge din majssort til den kommende sæson, handler det ikke kun om at finde den sort, der avler flest tons. Dit valg har stor betydning for din økonomi i mælkeproduktionen det efterfølgende år. Der er mange parametre, der skal overvejes, når det rette valg skal træffes.

Sorterne har forskellige egenskaber

Nogle sorter giver mange tons udbytte, mens andre har egenskaber, der betyder noget inde i stalden - når køerne skal udnytte majsens energi til at producere mælk. De sorter, der giver flest tons, er ofte ikke dem, der fodrer bedst og omvendt. Derfor skal man finde de sorter, hvor udbytte og den fodringsmæssige kvalitet går op i en højere enhed – på lige netop din lokation!

I marken

Før dine majs kan blive til mælk i stalden, skal afgrøden sås ud, nå at blive moden til høst ved den rette tørstofprocent og komme sikkert i hus uden at du gør skade på marken – og her skal du være opmærksom på, hvor du bor. Din egn skal passe til sortens FAO-tal, der indikerer, hvor mange vækstdage majsen skal bruge. Du skal derfor finde en sort, der er tidlig nok til at blive færdig på din lokation. Er du sikker på, at sorten bliver færdig, kan du snitte majsen, uden at lave større strukturskader i marken.  

Tidlighed er dog ikke den eneste parameter, der kan øge chancen for, at høsten kommer sikkert i hus. I majssorter er egenskaber som standfasthed og Stay Green-effekten parametre, der er værd at kigge efter og kan give tryghed for ujævne sæsoner, hvor vejret ikke er som ’det plejer’. 

Et godt eksempel på en dyrkningssikker sort, er SY Silverbull, der ikke har tendens til lejesæd, og hvor Stay Green effekten, giver dig fleksibilitet i efteråret, så du kan strække høsttidspunktet, så det bedre passer med, hvornår maskinstationen eventuelt har tid. Kombinationen giver dig ro i maven – samtidig med at du er sikret et godt udbytte. 

Se første afsnit i vores YouTube-serie, Torbens Guldkorn, hvor Torben Sørensen gennemgår, hvordan vi i Syngenta arbejder med at skabe dyrkningssikre sorter.

I stalden

Der hvor din majs i sidste ende skal sikre dig værdi er, når dine køer omsætter majsen til mælk. Der er stor forskel på majssorternes fodringsmæssige kvaliteter, og egenskabernes betydning for din økonomi i stalden. Et af de vigtigste parametre du bør kigge efter, er cellevægsfordøjelighed (FK-NDF) – men du må aldrig stirre dig blind på denne parameter alene. Du skal blandt andet se fordøjeligheden i sammenhæng med energiindholdet for at finde de sorter, der i sidste ende giver mest mælk. 

Der skal være balance mellem stivelsesniveau og cellevægsfordøjeligheden, da et for højt stivelsesniveau kan give sur vom og kan sænke mælkeydelsen. Med den rette kombination af energi pr. kilo tørstof og FK-NDF får du det maksimale ud af dit grovfoder. 

Fra mark til stald

Det handler altså om at dyrke så meget optageligt energi som muligt pr. hektar – det giver den bedste økonomi pr. årsko. Syngentas sorter  SY Silverbull og SY Larson er for mange producenter et godt valg, netop fordi begge er tidlige nok til at gøre sig gældende på de fleste danske lokationer og samtidig udvikler nok energi pr. hektar og har høj FK-NDF. De formår dermed at være blandt de bedst placerede sorter for kølige lokationer på www.sortsvalg.dk. Begge kan derfor trygt indgå i markplanen, når du skal opnå god økonomi pr. årsko.

Vil du vide mere om, hvad der udgør en god majssort – og hvordan du får mest muligt mælk ud af dine hektar?

Se andet afsnit af Torbens Guldkorn – her tager vores Seed Product manager, Torben Sørensen, dig med på rejsen fra mark til mælk – og gennemgår den gode foderblanding.