Danmark

You are here

Afsætningsmuligheder er afgørende for valg af vårbygsort

Nyhed - Udsæd
14.12.2021

Når du skal vælge, hvilken vårbyg du gerne vil dyrke, skal du tage højde for den enkelte sorts anvendelses- og afsætningsmuligheder. Ofte udvælges en sort efter, om man ønsker at dyrke til maltbyg eller foderbyg. Nogle sæsoner vil prisniveauet på markedet for foder gøre, at der ikke er et fordelagtigt bytteforhold for foderbyg. Det øger risikoen ved at dyrke maltbyg, hvis kvaliteten glipper.  

Årets foderpriser og malt tillægget er dog høje på det internationale marked, da lagerbeholdningen i flere store lande er lave. Det betyder, at du som landmand kan opnå en fordelagtig byttepris på din vårbyg – hvilket øger dine muligheder i markedet. Mange grovvareselskaber tilbyder en merpris for maltbyg, samtidig med at foderprisen i forvejen er høj. Det kan derfor være en god idé allerede nu forsøge at sikre en aftale med dit grovvareselskab om afsætning af din vårbyg. 

Den ekstra præmie du kan opnå på maltbyg, sammenholdt med de høje foderpriser, gør at risikoen ved at dyrke vårbyg er minimal. Vælger du at dyrke en godkendt maltbygsort, har du de bedste forudsætninger for et godt udbytte, og hvis du ikke rammer proteinniveauet, kan du med en forhåndsaftale i det nuværende marked stadig opnå et godt resultat ved at afsætte sorten som foderbyg. De høje gødningspriser øger ligeledes omkostningen ved at dyrke dine afgrøder, men sikrer du afregningsprisen på maltbyg nu, vil du allerede kunne sikre en god bundlinje.  

I sidste sæsons opformering oplevede man dog svingende udbytter flere steder. Det har minimeret udbuddet, hvorfor du bør anskaffe dig de sorter, du ønsker at dyrke, inden de er væk.

Øldyrkerne logo

Øldyrkerne

Hvad kræver det at dyrke højkvalitetsmaltbyg år efter år

Godkendte maltbyg-sorter

For at sikre, at sorten du vælger kan afsættes som maltbyg, er det vigtigt, at du vælger en sort, der er godkendt af de store malterier og bryggerier. Malterierne og bryggerierne stiller strenge krav til sorternes kvalitet og sundhed. Foderkvaliteten af en godkendt maltbygsort er derfor ligeledes høj. Vælger du derfor en godkendt maltsort, er du ligeledes sikret en god foderkvalitet – uanset om sorten endeligt anvendes til malt. 

Hos Syngenta er vores topsort Laureate godkendt af de fleste store europæiske malterier og bryggerier i Europa samt af ordningen ’Danish Preferred’. Derfor tager alle grovvareselskaberne Laureate ind som maltbyg – også løbende under høst. Du kan derfor trygt vælge Laureate til dette års vårbyg areal. 

Vil du vide mere om LaureateKlik her og læs om vores godkendte maltbygsort.

Laureate vårbyg er det rette valg

Laureate

Laureate er sygdomsresistent topsort godkendt til ølbrygning og whiskydestillering

Er du i gang med overvejelserne til sortsvalg for 2022 så se med her, hvor Henrik fortæller mere om fordelene ved maltbygsorten Laureate.

Laureate vårbyg er det rette valg

Laureate

Laureate er sygdomsresistent topsort godkendt til ølbrygning og whiskydestillering

Lauerate vårbyg korn

Kvalitet og håndteringskrav til maltbyg

Bliv klogere på de 5 egenskaber, der giver dig optimalt afkast

Øldyrkerne logo

Øldyrkerne

Hvad kræver det at dyrke højkvalitetsmaltbyg år efter år

Propino vårbyg sort fra Syngenta

Vårbyg til malt eller foder

Læs mere om vårbyg og vores sorter