Danmark

You are here

Hybrid vinterbyg topper igen i årets landsforsøg

Nyhed - Udsæd
09.08.2021

Resultaterne af årets Landsforsøg i vinterbyg er nu klar og hybriderne topper igen i år med de højeste udbytter. 

Forsøgende i år har været ramt af både havrerødsot og dårlige vækstforhold. Og i dette forår kunne man, især i områder med hård barfrost i februar, se store sortsforskelle i vitalitet sorterne imellem. Her klarede hybridsorterne sig godt igennem og kunne starte tidligt op med færdiggørelsen af sideskud, modsat de hårdest ramte sorter.

Landsforsøgene vinterbyg 2021 – Hyvido og markedsførte sorter

Landsforsøg 2021

Tre års landsforsøg

Med udgangspunkt i de sidste 3 års landsforsøg, kan vi sammenligne markedssorter, som har været med i alle afprøvnings år og under vidt forskellige dyrkningsbetingelser, ekstremt våde høstforhold i 2019 et mere normalt år i 2020 og et 2021 med både barfrost, havrerødsot og meget høje temperaturer og tørke i juni måned.

I de seneste 3 år er der i alt udført 20 landsforsøg på sandjord, lerjord og mellemjord fra det ganske land. Når en sort i gennemsnit ligger i top  af alle disse år, ja så har sortsvalget maksimeret udbyttet og det økonomiske afkast på bedste vis, ved at optimere dyrkningssikkerheden og afkastet. Værd at bemærke er også at langt de flere landsforsøg er sået til den sene side - ofte fra 12.-15. september og frem. 

Landsforsøgene vinterbyg 2019-2021 (20 forsøg) – Hyvido og markedsførte sorter

Landsforsøg 2019-2021 vinterbyg

Der er med andre ord en rigtig god økonomi i at dyrke hybridvinterbyg frem for både de 6-radede og 2-radede sorter, som er på markedet  både i forhold til tidlig såning og sen såning.

De nye hybrider SY Kingsbarn og SY Kingston, som er i handlen til efterår, har tillige rumvægte, der matcher de bedste 2-radede sorter, hvilket gør dem egnede på lettere jordtyper.