Regn og varme – hvad sker der i kornafgrøderne?

Nyhed - Plantebeskyttelse
Vårbyg mark på Tåsinge i uge 22 2022

Et tørt forår har givet få svampesygdomme – men pas på kvalitet og udbytteniveau!

Selvom foråret generelt har været præget af lave temperaturer og begrænset nedbør, så tyder det stadig på, at høsten ikke kommer senere end ellers. For varmen og regnen har aktiveret den sidste gødning, og der er blevet sat skub i væksten.

Kornafgrøder har en fantastisk evne til at indhente den tabte vækst, men vi skal dog stadig være opmærksomme på sygdomsudvikling og strækning. 

I år ser vi meget høje afgrødepriser, som gør, at vi alle skal overveje vores strategi nøje. Det er ikke nu, man skal gå på kompromis med det endelige produkt – hverken når det gælder udbytte eller kvalitet. Man kommer langt med rettighed omhu og med at sikre, at man får behandlet og beskyttet sine afgrøder effektivt frem mod høsten. 

Har du fået dækket fanebladet i hveden?

Det tørre forår har gjort, at mange endnu ikke har oplevet store problemer med bladsvampe. Men vejret er slået over i ’septoria-vejr’, hvorfor det er vigtigt, at du får beskyttet fanebladet - vent til det er helt udfoldet, så får du bedste effekt og flere sideskud beskyttes også optimalt.

Er du en af dem, der har holdt igen med svampebehandlingerne, er det vigtigt at du hurtigst muligt får dækket fanebladet helt med det bedst mulige svampemiddel. 

Har du ikke fået vækstreguleret i løbet af sæsonen, så er det stadig muligt, hvis du fortsat oplever strækningsvækst. Med 0,2 L Moddus vil du opnå god effekt i kombination med 0,2 L Cerone. Den kombination er en god løsning i kraftigt voksende hvede, som ikke mangler vand. Det giver stærke strå, og har både hurtig og længerevarende effekt.

Generelt opnås den bedste effekt af vækstregulering i afgrøder, der er i god vækst og som ikke stressede.

Få afsluttet behandlingen i de sent udviklede vårbygmarker

Skifter vi blikket mod bygmarkerne, så står markerne generelt rigtig flot i år rundt omkring i landet. 

Vinterbyggen er skredet igennem, og vi oplever i hybriderne et meget lavt sygdomstryk grundet en god resistens. Mange har afsluttet sprøjtningen med svampemiddel og strå/aksnedknækning på nuværende tidspunkt.

I vårbygmarkerne ser vi nu kraftig udvikling og de er i sydlige og østlige landsdele begyndt at gå i skridning. Det optimale tidspunkt for afsluttende behandling mod sygdomme og strå/aksnedknækning er når stakspidserne netop er synlige. Har du en blødstrået sort kan du med fordel anvende Moddus og Cerone i blanding. Det vil give god effekt på både strå- og aksnedknækning. Anvend 0,15-0,2 af hvert produkt.

Har du spørgsmål til, hvad du bør gøre i din mark – så tøv ikke med at tage fat i Mogens Steenholt Mogensen eller Henrik Ryberg. 

Find kontaktinformation til Mogens og Henrik her