Hvornår skal du sprøjte dine marker? - ny app hjælper dig

Nyhed - Plantebeskyttelse
Spray Assist app til hjælp for sprøjtning af dine marker

Sprøjtearbejde er en kompleks arbejdsopgave, der skal tages stilling til løbende igennem året, og måden, du går til den på, kan gøre en betydelig forskel for dit opnåede sprøjteresultat. De optimale vejrforhold skal rammes og derefter matches med det rette udstyr.

Spray Assist gør det lidt lettere for dig at opnå en succesfuld sprøjtning ved at give forslag til optimal timing og forslag til valg af dyse på dagen. 

Med Spray Assist appen får du mulighed for at:

få opdaterede vejrdata lige ved hånden
Du er opdateret på vejret på dagen og fem dage ud i fremtiden, så du bedre kan planlægge dine sprøjtninger. 

vælge din afgrøde 
Appen giver dig mulighed for at vælge imellem 4 forskellige afgrøder.  

• få vækstfaseindsigt
Appen tilbyder over 25 vækststadie valgmuligheder.

matche den optimale dyse med vejrforholdene 
Appen giver dig mulighed for at vælge mellem 10 førende dyseproducenter og over 1000 forskellige dysetyper. 

Læs mere om Spray Assist her

Anbefalinger i Spray Assist er baseret på information om lokationen for den valgte mark, klimaforhold, sprøjtens specifikationer og monterede dyser. 

Helt konkret kan appen hjælpe dig med at træffe din beslutning og tager højde for:

Dit sprøjtevejr  

Vejrforholdene på udbringningstidspunktet er også afgørende for dit valg af dyse. Der er krav om, at du bruger dyser med 75% afdriftsreduktion, hvis du sprøjter med prosulfocarb. Det anbefales dog, at du vælger dyser, som reducerer din sprøjteafdrift med 90% af hensyn til miljø og effekt.

For at minimere risiko for afdrift og fordampning skal du følge de anvisninger som SEGES & Syngenta i fællesskab har udarbejdet. 

I de perioder, hvor vejret ikke byder på vindstille dage, kan det blive en nødvendighed at sprøjte under knap så fordelagtige forhold. Her kan appen også komme med forslag til, om der skal anvendes en dyse med en grovere forstøvning og en større vandmængde, som en rød 04 eller en brun 05 dyse, der er mindre overfølsom overfor vind.

Timing

Timingen er afgørende for resultatet af sprøjtningen. Sprøjter du med f.eks. Boxer skal sprøjtningen foregå imellem kl. 19-05. Herudover skal køresporene lige akkurat være synlige.

Vindstille forhold er at foretrække, men ikke altid en realitet. Somme tider kan det være en nødvendighed at sprøjte under mindre fordelagtige forhold, det sætter derfor store krav til din brug af dyse. Spray Assist viser sprøjtevinduer fem dage ud i fremtiden, og gør det nemt og overskueligt for landmanden at planlægge sprøjtningerne.

Den rette dyse

Det rigtige valg af dyse til de rette forhold er afgørende for dit sprøjteresultat, effekt på græsukrudtet, minimering af afdrift og i sidste ende på udbyttepotentialet i hver enkel mark Men det kan være en udfordring at finde den helt rette dyse i forhold til den vejrsituation, du står i. 

Dyserne følger et standardiseret ISO-system, men fabrikanterne er forskellige, og der er mange at vælge imellem. En kompaktluftinjektionsdyse eller en lowdriftsdyse kan bruges, hvis du skal sprøjte småt ukrudt. Valget afhænger her blandt andet af, hvilken vandmængde du ønsker. Spray Assist foreslår dig, hvilken dyse der er mest optimal at bruge. 

Din hastighed er afgørende, når du sprøjter

Den hastighed, du vælger at køre med, har også indflydelse på dit valg af dyse-størrelse. Den lilla 025 lowdriftsdyse kan benyttes, hvis du kører under 7-8 km/t, og den blå 03 kan med fordel bruges, hvis du ønsker at køre lidt hurtigere.

Dit valg af hastighed og dyse er afgørende for din afdriftsreducering. Her rådgiver Spray Assist om det tryk, den vandmængde og fremkørselshastighed, der sikrer den mindst mulige afdrift i forhold til anbefalet dyse og sprøjtens specifikationer.

Få hjælp til dit sprøjtearbejde og læs mere om Spray Assist her