Tilfredshed med udbyttet i årets hybridvinterbyg

Nyhed - Udsæd
Hyvido hybrid vinterbyg

Høsten er gået ind i det danske land, og vinterbyggen står først for for mange af de danske landmænd, efter en sæson der bød på et tørt, men koldt forår. Dog er varmen og regnen siden kommet løbende i sæsonen, uden at hverken temperatur eller vand for alvor har budt på ekstreme situationer, der kunne stresse planterne og udbyttepotentialet. 


På svineproduktionsejendommen Mosegaard i Østjylland er Hans Christian Clemmensens folk netop blevet færdig med at høste årets 65 hektar vinterbyg – og resultatet taler for sig selv.


”Vi er særdeles godt tilfreds med årets høst, som også lander noget over en gennemsnitlig høst. Vi høster i vores marker med Hyvido Jettoo omkring 10 tons pr. hektar. På vores ene mark på 11 hektar står der 96 tønder i vores registreringer,” fortæller Hans Christian Clemmensen om årets udbytte i hybridvinterbyggen. 


I alt har de på ejendommen sået 65 af sine 450 hektar med vinterbyg, hvor de 40 er hybrider. De sidste 25 hektar er sået med en klassisk linjesort, hvilket også kan ses på det endelige udbytte. 


”Hybriderne er robuste afgrøder, hvilket giver store, stærke planter. Det er grundlaget for at skabe et godt udbytte. Vi har høstet 3-400 kg. mere pr. hektar i hybridvinterbyggen i forhold til den klassiske linjesort.”


De skal godt fra start  

Nu hvor den første del af høsten er gået ind, står den jyske landmand tilbage med en fornemmelse af en god vækstsæson, der ikke har budt på de store udfordringer. Selv op til høst har vejret indtil videre artet sig, og kulmineret i en god afslutning på årets avl. 


”Det har generelt været en god sæson, hvor vi ikke har skulle bøvle med for mange svampesygdomme. Dertil har vi, på grund af sæsonens udvikling, ikke skulle bekymre os om aksnedknækning,” fortæller Hans Christian Clemmensen og fortsætter:


”Vi såede 75 kg ud den 9. september sidste år, som vi startede op med 65 kilo DAP 18-20-0 gødning ved såning. Jeg tillægger det ret stor betydning, at planterne kommer godt og hurtigt i gang, så de får dannet et godt rodnet og kan konkurrere mod det græsukrudt, der kan blive en udfordring, når vi sår tidligt ud.” 


Til næste år går Hans Christian Clemmensen lidt ned i sit vinterbygareal for at få plads til rug i sædskiftet. Og der er stadig dømt genvalg Hyvido Jetto, der igen sås ud på de i alt 35 hektar. 


”Vi vælger Hyvido fordi, vi kan se, vi får et bedre udbytte. Jeg går generelt ind og kigger på udbytte, sundhed, lejesæd og aksnedknækning, når jeg vælger sort, og sidste år faldt valget på Hyvido Jettoo – som jeg også har valgt til den kommende sæson. Den har været nem at høste og tærske ren – og så giver den en god hollandsk vægt.”