Nu kan din aksbeskyttelse blive endnu bedre… | Syngenta

You are here

Share page with AddThis

Nu kan din aksbeskyttelse blive endnu bedre…

Nyhed - Plantebeskyttelse
22.05.2017

Effekten af gammelkendte svampemidler på Septoria i hvede er faldet markant de senere år, på grund af ensidig brug heraf. Det er sket som følge af, at flere af de udbredte smitteracer af Septoria er blevet resistente (har muteret) overfor vore triazoler med lave merudbytter som følge.

Heldigvis er der med lanceringen af Armure kommet et nyt og effektivt svampemiddel på markedet som udmærker sig ved at have god effekt på flere af de resistente smitteracer af Septoria. Grunden til at Armure nu anbefales af både SEGES og forskningscenter Flakkebjerg er midlets gode effekt overfor følgende Septoria-mutationer som sker i genet kaldet CYP51- nemlig mutationerne 134G og især 136A og som har udviklet sig voldsomt de seneste år i Danmark.

I afprøvning har det resulteret i solide merudbytter i forhold til andre midler på markedet. Se nedenstående figur for merudbytte (gennemsnit af 3 forsøg ved Aarhus Universitet, Flakkebjerg 16-325).

Armure merudbytte

Armure indeholder to aktivstoffer (Difenoconazol og Propiconazol) og bekæmper udover Septoria både rust og hvedebladplet (DTR) på højeste niveau. Netop den gode effekt på DTR gør Armure særdeles oplagt på ejendomme der praktiserer pløjefri dyrkning. Armure bekæmper også skimmelsvampe (gråskimmel og sortskimmel) og holder dermed marken mere gylden frem mod høst end andre svampemidler. Her er vist forskellen på at anvende Armure i sidste behandling (T4) i forhold til Epoxiconazol.

Billeder viser forskel ved anvendelse af henholdsvis Rubric og Armure

Anvendelse: Armure anvendes i hvede til den afsluttende svampesprøjtning (fra stadie 51 -69) med 0,2-0,4 l/ha - alene eller i blanding med andre svampemidler.

Armure får en varm velkomst blandt landmænd og rådgivere

Bente Andersen, privat planteavlskonsulent med speciale i pløjefri dyrkning, er positiv over for det nye middel. Med Armure kan man nu benytte en strategi med forskellige virkemidler til at bekæmpe septoria bedst muligt uden at fjerne fokus på hvedens bladplet DTR:

”Her kan Armure være et rigtig godt valg ved den sidste sprøjtning i en delt akssprøjtning, idet Armure har god effekt i forhold til DTR”.

En strategi i f.eks. 2. års pløjefri hvede kan således være 0,3l/ha Prosaro i stadium 32, 0,8l/ha Viverda i stadium 37-39 og 0,4l/ha Armure ved afsluttende aksbeskyttelse. Løsningen kan være aktuel også i første års pløjefri hvedemarker, men her kan evt. sprøjtningen i stadium 32 undlades. 

Lasse Eriksen, ved Boje Eriksen Landbrug ved Hevring på Djursland, har anvendt Armure de sidste to sæsoner til aksbeskyttelsen i hvede, og ligeledes positiv overfor det nye middel. Som Lasse selv siger så er han:

”godt tilfreds med virkningen. Sidste år var marken mere gylden til høst”.