You are here

Hybridvinterbyg topper i Landsforsøgene 2017

Nyhed - Hyvido
28.07.2017
Landsforsøg vinterbyg 2017

For fjerde år i træk har 6-seksradede sorter, herunder hybridvinterbyg-sorterne opnået markant højere udbytter i forhold til de 2-radede sorter. Listen toppes af tre Hyvido hybrid-sorter og alle vores sorter er med i ”top 10”. Vi har for alvor set gevinsten af hybrid-sorterne fra Syngenta, som i forhold til de øvrige seksradede sorter giver væsentlige merudbytter.

Baggrunden for de flotte udbytter i hybrid-sorter skal forklares med stort rodnet fra efteråret, øget vitalitet og stress-tolerance gennem sæsonen, samt stor buskning fra efteråret, grundet det lune efterår med mange graddage.

Der er mange penge tjent ved valg af en hybrid-sort.

Hvis du vælger en hybrid-sort er der, ifølge årets forsøg (7 ud af 8 Landsforsøg), en udbytteforskel på helt op til 14,5 hkg/ha mellem højestydende hybrid-sort og den lavest-ydende 2-radede sort (ifølge sortinfo.dk). Fratrukket meromkostning på hybrid-udsæd er der således hele 11,5 hkg i merindtjening pr. ha. Med bare 50 ha vinterbyg i sædskiftet er NETTO-gevinsten ca. 63.000 kr - alene ved korrekt sortsvalg (kornpris 110 kr).

Ser man på kernevægten af vinterbyg-sorterne er billedet, som i de foregående år, at hybriderne generelt klarer sig helt på linie, eller bedre, end de bedste 2-radede sorter. Der er således ikke grund til at tro, at der er større fradrag på afregningen hos foderstof med avl af hybridvinterbyg frem for 2-radede sorter. Bazooka, Belfry og Wootan er de tre sorter fra Syngenta, som har den højeste kernevægt. 

Med hybridernes større udbyttepotentiale bliver det samlede antal foder-enheder også større pr. ha, og der bliver mere foder til rådighed. Igen i år meldes om meget store halmudbytter i hybriderne- et kæmpe plus for de som bjærger halmen.

Forslag til optimering af kernevægten i hybridvinterbyg.

Selvom mange har været tilfredse med det samlede udbytte bød 2017 høsten på relativt små kerner, som der er flere årsager til. Der er flere måder at optimere kernevægten på allerede fra såning og igennem vækstsæsonen - læs mere herom i følgende artikel: http://www.maskinbladet.dk/markbrug/artikel/vinterbyggen-kan-blive-bedre-i-2018

 

Nye spændende hybrid-vinterbyg sorter på vej

Jettoo og SY 214285 er topscorerne i årets forsøg og er nye Hyvido hybrid-sorter, som vi forventer vil komme i handlen fra næste sæson. Sammen med Bazooka udgør de ”top 3”.

Med i tabellen er også det potentielle antal hektar, som der er udsæd til rådighed af for hver sort til kommende år. Hybridsorten Bazooka fremavles i Danmark og ud fra et fremavlsareal på 335 ha kan der faktisk laves udsæd til cirka 27.000 ha. Vi forventer dog kun ca. 7.000 ha til det danske marked, grundet stor efterspørgsel på denne Bazooka-udsæd fra både Tyskland og England.

Vores 3 andre sorter, Wootan, Toreroo og Mercurioo stammer fra Tyskland, men er godkendt efter danske normer. Belfry er engelsk importeret udsæd som, sammen med Bazooka, kan leveres insektbejdset mod bladlus og dermed havrerødsot. Bemærk at det er sidste udkald hvis dette ønskes!

Vi vil meget gerne hjælpe jer til succes med hybridvinterbyg

I er meget velkomne til at kontakte os for vejledning og rådgivning om jeres hybridvinterbyg.

Kontakt:
Henrik Ryberg Mobil +45 30 47 05 64 eller Mogens Steenholt Mogensen Mobil +45 20 12 01 82

Læs mere om vores Hyvido Hybridvinterbyg sorter - klik på sorterne herunder

SY Galileoo logo

SY Galileoo

Topsort i landsforsøg med god buskningsevne, bredt såvindue og flotte kerner

Hyvido Jettoo logo

Jettoo

Sikkert topudbytte med Jettoo - blandt de 3 bedste sorter i seneste 3 års landsforsøg...

Hyvido vinterbyg sorten Bazooka

Bazooka

Super kernekvalitet og stor halmmængde

Hyvido vinterbyg sorten Belfry

Belfry

Vælg Belfry for kort strålængde, god kernekvalitet med høj HL-vægt og høje udbytter...

Hyvido vinterbyg sorten Toreroo

Toreroo

Nr. 1 i landsforsøg - kernesunde Toreroo med flot buskning og højt proteinindhold

Hyvido videobibliotek

Hyvido erfaringer

Se med når landmænd fortæller om deres erfaringer med Hyvido

SM service Hyvido

Hyvido SMS-service

Få #RØDDERNES råd til sæsonen. Send SMS med teksten "Hyvido DK" til 1245